Ideje šta da poklonite zaposlenom za Novu godinu

Zakoračili smo u hladnije dane i bliže nam se polako novogodišnji i božićni praznici koji svuda u svetu predstavljaju vreme poklanjanja, radosti, odmora u krugu porodice, kao i vreme za nove početke. Stoga, Nova godina je odličan period da pokažete da kao poslodavac i kao firma poštujete svog radnika, cenite njegov rad i trud tako što ćete mu dati jedan znak pažnje koji će se njemu zasigurno dopasti.

Praksa davanja poklona zaposlenima u firmama je nešto što se praktikuje još od prošlog veka. Ona daje radniku do znanja da firma brine o njemu i ne samo o njemu već i o njegovoj porodici (što se vidi kroz deljenje paketića deci), dokazujete da je zaposleni nezamenljiv i da ga cenite kao individuu (tu su najbolji personalizovani pokloni).

Šta poslodavac od toga dobija?

Kada zaposleni ima osećaj da njegov posao nije obavljanje samo automatizovanih radnji zarad novčanih primanja i da i na poslu može naići na malo ljudskosti i topline, onda se zaposleni veže za tu firmu i trudi se da daje bolje rezultate.

Opuštena atmosfera u firmi, koja god da je njena veličina podstiče zaposlene na veću angažovanost, od čega poslodavci svakako imaju koristi. Na kraju su obe strane srećne i zadovoljne, i poslodavac, kao i zaposleni, što ujedno treba i da bude jedan od osnovnih ciljeva svake firme. Takvo stanje predstavlja prirodnu ravnotežu koju ne treba remetiti.

Dakle, davanje poklona zaposlenima nikako nije loš potez ni za jednu firmu, i to ne samo za Novu godinu, već i za druge veće praznike, kao i rođendane koji se obeležavaju tokom godine. A u narednim pasusima ćemo vam dati predloge koji su to pokloni najbolji za zaposlene.

Šta pokloniti zaposlenom?

Vrsta poklona u mnogome zavisi od kapaciteta firme. Ako imate mnogo zaposlenih, ako imate veću fabriku, teško da ćete moći obezbediti personalizovan poklon svakom radniku. No, to ne znači da ne treba da se potrudite oko izbora poklona.

Uobičajena praksa, još iz doba socijalizma kod nas, jeste da se radniku poklanjaju predmeti koje će sigurno koristi u svakodnevici. To podrazumeva kalendare, notese, rokovnike, blokćiće, hemijske olovke, upaljače, kišobrane, kačkete, majice, šolje.

Šta god da stavite u paket, to će biti iskorišćeno, i samim tim predstavlja veoma dobar poklon. Tu se najviše ističu kalendari, s obzirom na to da su svima neophodni početkom svake godine preporučujemo da ištampate velike, stone i kalendarčiće na karticama. Zbog velike korisnosti kalendari su postali obavezni sadržaj svih novogodišnjih paketa za radnike.

No, ako imate manju firmu, koja ne broji toliko zaposlenih, onda je veći akcenat na personalizaciji poklona, kao i na team buildingu. Individualni pokloni za svakog zaposlenog direktno pokazuju koliko vam je svaki od njih važan, sto stvara čvršću vezu između zaposlenog i poslodavca.

Šta podrazumevamo pod personalizovanim pokonima? Naravno, i ovde su dobrodošli slični pokloni koji se dele u velikim firmama. No, umesto da poklonite običnu šolju sa logoom vaše firme, možete na šolji ištampati ime zaposlenog, njegov status u firmi, a još bolja bi bila neka interna šala koja zaposlenom nije uvredljiva. Ta šolja će biti šolja samo te osobe, ona će znati da ste se vi potrudili da to osmislite i obezbedite, što daje veći osećaj zahvalnosti prema svom poslodavcu.

Pored šolja tu mogu biti i personalizovane majice. Kako njih još personalizovati sem što ćete ištampati ime zaposlenog? Recimo, ako vodite neku IT firmu, koja i najčešće ima relativno manji broj radnika, grafički dizajner može nacrtati svakog zaposlenog, što će se onda odštampati na majici.

Kalendari se mogu personalizovati tako što će biti obeleženi rođendani svih zaposlenih. Dakle, svaki predmet se može prilagoditi individui posebnim dizajnom. Jeste da zahteva malo više vremena za ogranizaciju, ali se će vam se to svakako vratiti, jer će zaposleni biti vezan za taj predmet koji ste mu poklonili.

Tu treba pustiti mašti na volju, budite duhoviti i originalni. Ako baš nemate ideju, možete se i konsultovati sa zaposlenima, šta je njima potrebno, ili da se međusobno dogovorite za svakog kako bi bilo najblje personalizovati poklon.

Šta još ne smete zaboraviti?

Ako ste u mogućnosti organizujte i deljenje paketića za decu u firmi. Tako će zaposleni biti svestan da je vama stalo i do dobrobiti čitave njegove porodice. Tako možete napraviti događaj gde će svako imati svoju ulogu, neko će se maskirati u deda Mraza, neko u vilenjaka, okitićete jelku i ukrasiti prostor. U paketiće se obično stavljaju raznovrsni slatkiši i igračke (posebne su igračke za dečake i za devojčice) i društvene igre.

Ono na šta, takođe, treba da obratite pažnju jeste i štampanje logoa i naziva firme. Svaki poklon treba da bude obeležen bojama vaše firme, koliko god da je personalizovan. Postoje dva osnovna razloga za to: prvo, iako želite da budete bliski sa zaposlenima, ne treba da pređete tu granicu profesionalnosti; drugo, logo na poklonima za vas predstavlja besplatnu reklamu, jer će vaš zaposleni nositi tu majicu ili kačket po gradu, imaće okačen taj kalendar, što je praktično jednako hodajućem besplatnom bilbordu.

Dakle, značaj davanja poklona se nikako ne treba zapostaviti, naročito ne za tako bitan praznik kao što je Nova godina. Organizujte žurke, okupljanja i zajedničke aktivnosti sa svijim timom i uživajte u davanju.

Pošaljite nam upit

Ili direktno pozovite našeg specijalistu:
069 55 66 351 069 55 33 351 069 55 44 351

    KORISNIČKI SERVIS

    POZOVI